GRY Środowisko a zdrowie !: 05/01/2011 - 06/01/2011

Żywienie Optymalne



Okazuje się, że można nie chorować, nie bywać głodnym i spragnionym, można zjadać mniej od innych, ale trzeba dostarczyć w pożywieniu najlepsze składniki budulcowe, czyli białka najbardziej zbliżone do składu chemicznego ciała ludzkiego, najlepsze paliwa zawierające jak najwięcej wodoru a najmniej węgla, czyli tłuszcze nasycone, czyli twarde, najlepiej pochodzenia zwierzęcego.

Dieta Optymalna jest prawidłowym sposobem zaopatrzenia organizmu w niezbędną energię i składniki budulcowe. Taki sposób żywienia nie jest metodą leczenia a jedynie przywraca prawidłową funkcję tkanek i narządów człowieka. W ten sposób stwarza się warunki do regeneracji i odbudowy chorych narządów.

Najlepszym paliwem, w technice i w organizmie, jest wodór. 
Z 1g wodoru można uzyskać 34 kcal a z 1g węgla niecałe 8 kcal.

W żywieniu człowieka najważniejsze są proporcje między głównymi składnikami: białkiem, tłuszczem i węglowodanami. 


Na 1 kg wagi należnej człowieka powinien przypadać:  


  • 1 g białka,
  • 2,5-3,5 g tłuszczu
  • 0,8 g węglowodanów



Takie odżywianie okazało się najbardziej skuteczną metodą leczenia i wyleczenia chorych z różnych, dotychczas nieuleczalnych chorób.

W badaniach na zwierzętach wykazano, że Żywienie Optymalne ma wybitne działanie przeciwmiażdżycowe i szybko leczy miażdżycę, zwiększa wagę mózgu o 8 % 
i zdolność uczenia się zwierząt o 40 %.
W badaniach na ludziach wykonanych w 2008 r. w Katedrze Bromatologii Poznańskiego Uniwersytetu Medycznego stwierdzono, 
że stosujący ponad 5 lat ŻO są zdrowymi ludźmi ! 
 Przed 20 laty udowodniono, że żywienie optymalne w żadnym razie nie szkodzi chorym, a w bardzo wielu przypadkach pomaga, co jest zgodne z wcześniejszymi obserwacjami innych badaczy.

  • Życie to białko, jakie białko takie życie. Staramy się zjadać najbardziej wartościowe białko, najbardziej chemicznie podobne do białek ciała ludzkiego. 
  • Białko z chleba, ziemniaków, zbóż, kukurydzy, jarzyn, owoców nie jest podobne do białek ludzkiego ciała i nie nadaje się do budowy wartościowego biologicznie organizmu.
  • Oprócz białka potrzebna jest energia. Najlepsza energia to związki fosforowe, najwięcej tych związków znajduje się w żółtku jaj kurzych, szpiku, móżdżku, wątrobie, nerkach, mięsie i serach. W tych produktach białko jest również najbardziej wartościowe.




Tłuszcze zwierzęce zawierają również wszystkie potrzebne dla organizmu witaminy, minerały, enzymy dokładnie w takich ilościach i w takich proporcjach jakie są najlepsze. Zatem słonina jest zawsze lepsza od smalcu a ten jest lepszy od wszystkich tłuszczów roślinnych.


Zalecany jest dodatek 1-2 % tłuszczów nienasyconych 
i 98-99 % tłuszczów nasyconych.
Co dzieje się z tłuszczami nienasyconymi poza organizmem ?
W miejsce brakującego wodoru wchodzi tlen i tłuszcze jełczeją, czyli psują się. 
Efektem tego w organizmie człowieka, powstają tlenki, nadtlenki, ponad tlenki czyli woda utleniona zabijająca wszystko co żyje. 

Tłuszcze nienasycone są przyczyną stanów zapalnych, uszkodzeń tkanek, miażdżycy, raka czy przedwczesnego starzenia organizmu.

Człowiek potrzebuje też niewielką ilość węglowodanów. Węglowodany organizm może wytwarzać z białek i glicerolu ale jest to praca żmudna i lepiej jest dostarczać węglowodany w pokarmie.

Węglowodany to węgiel z wodą. Na 180g węglowodanu jest 72g węgla i 108g wody. Takie paliwo nie nadaje się nawet dla parowozu a tym bardziej nie nadaje się dla człowieka. Nieco węglowodanów potrzebują krwinki czerwone, mózg i nerwy obwodowe w niewielkich ilościach.















Kluczem do zrozumienia Żywienia Optymalnego są proporcje między białkiem, tłuszczem a węglowodanami, tak jak w samochodzie istotny jest właściwy skład paliwa spalanego przez silnik.

Czyż organizm człowieka nie jest o wiele bardziej skomplikowaną maszyną ? 
A jakiego paliwa mu dostarczamy ? 
Czy nie zjadamy wszystkiego co wpadnie nam na talerz !!! 

Kilka słów o twórcy zdrowego odżywiania:


 Dr Jan Kwaśniewski jest absolwentem Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. 
Od 1965 r. pracował w sanatorium wojskowym w Ciechocinku.
Dietetyk i specjalista I i II stopnia medycyny fizykalnej. W ciągu ostatnich 35 lat swojej pracy, opracował i wprowadził do lecznictwa optymalną metodę leczenia. Metoda ta wspomagana prądami selektywnymi, również jego autorstwa, jest ciągle bardzo popularna nie tylko w Polsce ale i w wielu krajach świata. 
Żywienie Optymalne oparte na wiedzy dr. Jana Kwaśniewskiego stosowane jest w sanatoriach zwanych Arkadiami, których jest już kilkadziesiąt w Polsce. Dr Kwaśniewski wyleczył wielu ludzi z szeregu ciężkich schorzeń dietą wysoko tłuszczową i prądami selektywnymi. Jest autorem szeregu prac z dziedziny kulturowych i cywilizacyjnych uwarunkowań zdrowia.

Żywienie Optymalne daje każdemu człowiekowi, nie tylko choremu, 
trwałe efekty zdrowotne, czyli:
  • szczupłą sylwetkę
  • znaczne przedłużenie życia
  • pozbycie się większości chorób
  • poprawę czynności umysłu
  • najwyższą wydolność psychofizyczną organizmu
  • najwyższą wydajność pracy

    Są narody zdrowsze i bardziej chore, bogatsze i biedniejsze, mądrzejsze i mniej mądre, długowieczne i krótko żyjące. Wszystkie te różnice spowodowane są odmiennym, lepszym lub gorszym odżywianiem.                
      
    Naczelną przyczyną prawie wszystkich chorób jest niewłaściwe odżywianie, niedostosowane do potrzeb organizmu człowieka.

     "Z potraw, które się zjada, pochodzą wszystkie choroby ludzkie" - Herodot.

    Żywienie Optymalne w pigułce:


    Produkty najlepsze dla człowieka według ich wartości biologicznej:
    1. Szpik kostny, żółtka jaj, wątróbki gęsie stłuszczone, wątroba cielęca i wieprzowa, nerki, całe jaja, móżdżek, gęste rosoły, kawior.
    2. Mięso wieprzowe: boczek, karkówka, nogi wieprzowe, salcesony, pasztetowa.
    3. Mięso cielęce, wołowe, tłuste gęsi, mięso i inne części ciała innych zwierząt trawożernych, wszystkie rodzaje serów - najlepsze tłuste.
    4. Masło, smalec gęsi, słonina, smalec wieprzowy, łój wołowy, gęsta śmietana.
    5. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, laskowe, inne orzechy oraz jadalne nasiona oleiste, mleko (tylko do 0,5 litra na dobę) - tłuste.
    6. Kaczka tuczona, tłusta kura, kurczaki wiejskie.
    7. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, konserwy rybne w oleju, majonez.
    8. Ser twarogowy chudy, chude ryby, indyk - zawsze z dużym dodatkiem tłuszczu.
    9. Jarzyny w ograniczonych ilościach.
    10. Płyny nie zawierające cukru.
    Produkty niejadalne dla człowieka:
    1. Cukier, słodycze, miód, słodzone płyny.
    2. Owoce i przetwory owocowe.
    3. Ryż, kasze, zboża, kukurydza.
    4. Chleb i pieczywo.
    5. Ciasta, kluski, potrawy mączne.
    6. Płatki owsiane, mąka ziemniaczana, budyń, kisiel.
    7. Groch, fasola, bób (fasolkę szparagową można traktować jak jarzynę - zawiera 8-10 gramów węglowodanów).
    8. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
    9. Sól kuchenna według smaku aż do zaprzestania dodawania do potraw, co zwykle następuje po 2-3 tygodniach, gdy produkty solone stają się niesmaczne.

    Uwaga: każdy produkt z niejadalnych można spożywać w ilości ograniczonej zawartością węglowodanów do 50-60 gramów na dobę łącznie.


    Wywiad z Doktorem Kwaśniewskim oraz odpowiedź na list.  

     Źródło:
    Jan Kwaśniewski "Krótka Instrukcja Obsługi Człowieka"
    http://www.optymalni.org.pl/index.php
    http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79 
    Miesięcznik "Optymalni" Marzec 2009